Från VR till AR: Att förstärka vår verklighet

Publicerat i AR, VR

Vi letar hela tiden efter nya sätt att göra vardagen enklare. Varför göra det svårt när man kan göra det enkelt? När VR-tekniken slog igenom för några år sedan trodde man att det skulle revolutionera världen som vi, då, kände till den. Men någonstans på vägen tog det stopp, kanske var idén längre fram än tekniken, och i dag används virtuell verklighet framför allt inom spel och avancerade presentationer. Som ny framtidsteknik kom istället AR, som på svenska betyder förstärkt eller förhöjd verklighet. Istället för att kliva in i en helt ny digital värld, förstärker vi den vi redan befinner oss i. Det öppnar i sin tur upp nya möjligheter för såväl vardag, arbete och underhållning.

(”Woman Using a Samsung VR Headset at SXSW” (CC BY 2.0) tagen av nan palmero.)

Det hela började med en mobilapplikation som visade hur man skulle gå för att komma till närmaste tunnelbanestation. När man höll upp mobilkameran framför sig kunde man i skärmen se pilar som visade hur man skulle gå. Och på den vägen bar det vidare.

Spelindustrin: En innovationshubb

Spelindustrin har alltid varit en innovationshubb för nya tekniker och de var inte sena med att börja utveckla AR-tekniken i jakten på den bästa spelupplevelsen. Målet för spel- och kasinooperatörer på nätet är, och har alltid varit, att erbjuda spelare en äkta spelupplevelse, och det är något som AR kan bidra med i framtiden. Med hjälp av ett par AR-glasögon och en mobiltelefon kommer man kunna se live-dealern direkt framför sig, istället för på en skärm, och den blinkande spelautomaten starbrust kommer att dyka upp i vardagsrummet med både ljud och bild. AR kommer även att kunna förstärka interaktionen mellan dealer och spelare, samt med andra medspelare och motståndare.

Förstärkt verklighet innebär att man med hjälp av ett digital lager förstärker världen och det vi arbetar med. Det finns redan nu mängder av applikationer som använder AR för att ge oss information eller underhållning och utvecklingen går hela tiden framåt.

(”Location-based AR – Wikitude technology” (CC BY-SA 2.0) tagen av WIKITUDE.)

Fler vill använda tekniken  

Antalet branscher som har fått upp ögonen för AR ökar och det är framför allt i presentationssyfte som många vill använda tekniken. Företag som bygger hus vill med hjälp av AR visa upp hur ett färdigt hus kan se ut direkt på tomten. Inom handel vill man, och kan man redan, bättre hjälpa kunderna att ta rätt köpbeslut. Några företag erbjuder redan tjänster där man via sin mobilkamera t.ex. kan testa hur vardagsrummet skulle se ut med en ny soffa eller nya tapeter, eller hur du skulle se ut i en ny kavaj eller tröja.

Det finns däremot en nackdel med all ny teknik, idén är ofta mycket längre fram än den faktiska utvecklingen. Både AR- och VR-teknikerna är långt ifrån färdigutvecklade och det finns flera praktiska problem som måste lösas innan vi kan få AR i ett par tunna, nätta glasögon – precis som man ser på film. Storföretag som Google och Samsung lägger stora resurser på att utveckla nya lösningar och testa nya områden, och det är bara att vänta och se vad framtiden har att erbjuda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *